De Indiase Keuken

Kenmerken

Ook al kent de Indiase keuken een grote verscheidenheid, toch zijn er ook vele overeenkomsten. Zo wordt er veel gebruikgemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam masala’s (kerriemengsels) gemalen worden. De garam masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curries, tandoori’s, tikka’s en kofta’s die met rijst, roti of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten. Tevens maakt men veel gebruikt van peulvruchten en kaas (paneer) en wordt er gebakken in ghee (geklaarde boter) en olie.

Religieuze invloed

De verschillende godsdiensten in India (waarvan de belangrijkste het hindoeïsme en de islam zijn) hebben een grote invloed op de Indiase keuken. De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch. Traditioneel eet men in India met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan en wordt als onrein beschouwd.

Niet-vegetarische gerechten

De niet-vegetarische gerechten uit de Indiase keuken bestaan uit vele sappige gerechten met als ingredienten: eieren, lam, kip, vis etc. Er is een grote verscheidenheid aan gerechten met vlees, gevolgelte en vis. Enkele bekende gerechten zijn: tandoori tikkas, kebabs, roshan goshts, butter chicken, biryani en vele anderen.

Vegetarische gerechten

Groenten zijn een essentieel onderdeel van de Indiase keuken en we bereiden ze op diverse manieren. Voor strenge vegetariers en veganisten is India het ideale vakantieland. India heeft ontelbaar veel verschillende vegetarische gerechten. Indiers houden van pittige gerechten, en daarom voegt men er veel kruiden en specerijen aan toe. Ook worden diverse bereidingsmethoden gebruikt zoals bakken, koken, frituren etc. Enkele vegetarische gerechten zijn Navratan Korma, Shahi Paneer etc.

Snacks

Indiase snacks zijn overheerlijk. Snacks zoals samosas, aloo tikki etc. worden veel geserveerd in India.