september 2, 2011

Dhal (Rode Linzen)


Dhal (Rode Linzen)

Geschikt voor vegetariers en veganisten.

Dhal (soms dal, dahl of daal) is een Indiaas gerecht van, in dit geval, gedroogde rode linzen. Afhankelijk van de hoeveelheid water wordt het een brij of een soep. Het onderstaande recept is voor de brij. Voor soep voegt u meer water toe, afhankelijk van hoe soeperig u hem wilt.

Het gerecht wordt in India geserveerd als bijgerecht, naast bijvoorbeeld een groente- en een vleesgerecht. U kunt het zo eten, met rijst vermengen of uw brood (roti, naan) erin dippen. Voor vegetariers is dit gerecht een goede vervanging van vlees want het zit boordevol proteinen.

Voorbereidingtijd: 15 minuten

Kooktijd: 60 minuten

Serveert: 4 tot 6 personen

Soort: bijgerecht

Ingredienten

  • 200 gram rode linzen (gedroogde)
  • 4 cm verse gember, in kleine blokjes gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1/2 tl kurkuma (haldi)
  • 1/2 tl zout
  • mespuntje asafoetida (hing), kan weggelaten worden
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad of poeder
  • 1/4 tl rode chilipoeder
  • 1 liter water
  • 3 el plantaardige olie (zonnebloem, arachide, geen olijf)
  • optioneel: verse koriander, grofgehakt
  • optioneel: voeg 2 wortels in blokjes toe voor een nog vollere smaak

Bereiding

  1.  Doe het water in een pan, voeg de linzen toe en breng aan de kook. Zet nu het vuur laag, voeg de kurkuma, zout en gember (en eventueel de wortel) toe, dek de pan af en laat 1 uur sudderen. De laatste 30 minuten roert u regelmatig even zodat de linzen niet aanbranden.
  2. Verhit een koekepan met de olie. Fruit de ui en knoflook 2-3 minuten op matig vuur en voeg dan de asafoetida, komijnzaad, korianderzaad/poeder, en chilipoeder toe. Fruit nog 2 minuten.
  3. Voeg het uien-specerijenmengsel bij de linzen en meng deze. Decoreer naar keuze met verse koriander